Pieter-Paul Verhaeghe

Apache. Asielcrisis – Investeren in integratie wordt cruciaal

Journalist Jan Walraven schreef voor de nieuwssite Apache.be een artikel over de huidige asielcrisis. “De laatste jaren is er in Vlaanderen bespaard geweest op integratie en inburgering”, stelt Pieter-Paul Verhaeghe. “Iemand zal echter de taalcursussen en dergelijke moeten betalen. Minister Homans (N-VA) zal over de brug moeten komen met meer budget voor de integratiecentra, aangezien de instroom fors zal toenemen. Dat is nodig willen we de nieuwkomers begeleiden richting onderwijs en werk.”

Asielcrisis: ‘Investeren in integratie wordt cruciaal’

Europa worstelt met de vluchtelingencrisis en de bijhorende logistieke uitdagingen. Intussen wrijft extreemrechts zich in de handen. Hun anti-vluchtelingen standpunt gaat erin als zoete koek. De Europese deur moet op slot. Europa kan dit niet langer aan. Vluchtelingen zijn volgens hen vooral een overbodige last. Maar houden hun argumenten ook steek?

In Duitsland worden de laatste maanden bijna dagelijks opvangplaatsen voor asielzoekers aangevallen door rechtse extremisten. De extreem-rechtse partij Zweedse Democraten is volgens een peiling voor het eerst de populairste van het Scandinavische land. En ook de populariteit van het Franse Front National en partijleidster Marine Le Pen bereikt ongekende hoogten.

De voorbeelden zijn legio: met haar duidelijk anti-vluchtelingen discours spint vooral (extreem)rechts garen bij de vluchtelingencrisis waar Europa momenteel mee te maken heeft. Oude argumenten krijgen een hedendaags laagje vernis.

Demografische balans

Hoe valt het succes van die partijen te verklaren? Professor Johan Wets (HIVA, KU Leuven) stelt dat de economische situatie een grote rol speelt. Gaat het economisch goed, dan is het beeld van nieuwkomers relatief positief, en vice versa. De huidige vluchtelingencrisis komt dus niet bepaald op het juiste moment.

Volgens Le Pen en haar geestesgenoten brengen de grote aantallen migranten, zonder onderscheid te maken tussen de verschillende statuten, de “nationale identiteit” in gevaar. De nieuwkomers zouden bovendien de jobs inpikken van de autochtone bevolking of profiteren van de sociale zekerheid. Ook de criminaliteit zou evenredig met het aantal nieuwkomers stijgen. Bovendien, zo wil de redenering kunnen we de huidige aantallen niet aan.

De argumenten krijgen veel bijklank, maar raken ze behalve een gevoelige snaar ook kant of wal? Los van klassieke humanitaire argumenten en geldende internationale verdragen, zijn er ook economische argumenten pro migratie.

Volgens Wets houdt het economische argument tegen migratie alleszins weinig steek. “Puur economisch gezien kunnen we meer nieuwkomers aan. Al in 1990 stelde de OESO dat om de demografische balans in orde te houden er per jaar 40.000 migranten bij moesten komen. Veel mensen dachten dat dat onmogelijk was, maar we zitten toch al jaren op dat niveau.”

De OESO bevestigde in 2014 in een rapport de positieve economische gevolgen van migratie. Migranten vullen nichejobs in, dragen bij tot “arbeidsmarktflexibiliteit” en “dragen meer belastingen en sociale bijdragen bij, dan dat ze uitkeringen ontvangen.”

De OESO bevestigde in een rapport uit 2014 de positieve economische gevolgen van migratie

“We hebben in België, en in gans Europa inderdaad net mensen nodig”, zegt ook universitair onderzoeker Pieter-Paul Verhaeghe (UGent). “Alleen al om de vergrijzing te counteren en onze sociale zekerheid te vrijwaren. Er komen heel veel jonge mensen naar hier die we heel goed kunnen gebruiken,”

Integratie

Wets hekelt het bestaande alarmisme in de media. Het is volgens hem uitermate belangrijk dat de nieuwkomers niet al op voorhand als een probleem of kost worden gezien. Negatieve beeldvorming is nefast.

De angst van de autochtone bevolking, ongegrond of niet, is wel reëel. Als mensen denken dat het onveiliger is, dan zullen ze ook handelen volgens dat onveiligheidsgevoel. Spanningen zullen er zijn, en die moeten worden aangepakt, maar nog belangrijker is dat die nieuwkomers een echte plaats krijgen in de samenleving,”

Integratie wordt ook volgens Verhaeghe cruciaal. Na de logistieke opvangcrisis, wacht ons een integratie-uitdaging. Het merendeel van de nieuwe asielzoekers komt uit Irak, Syrië, Afghanistan of Somalië. Heel veel van hen zullen dus effectief erkend worden als vluchteling.

“De laatste jaren is er in Vlaanderen bespaard geweest op integratie en inburgering”, zegt Verhaeghe. “Iemand zal echter de taalcursussen en dergelijke moeten betalen. Minister Homans (N-VA) zal over de brug moeten komen met meer budget voor de integratiecentra, aangezien de instroom fors zal toenemen. Dat is nodig willen we de nieuwkomers begeleiden richting onderwijs en werk.”

Arbeidsmarkt

Maar willen Europeanen, die al jaren het besparingsmantra moeten slikken, wel investeren in asielzoekers? Het is veelzeggend dat een foutief bericht over asielzoekers die 40 euro per dag zouden krijgen de voorbije week wel heel naarstig gedeeld werd op sociale media, en uiteindelijk gecounterd moest worden door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Zolang de procedure loopt, krijgen asielzoekers enkel materiële steun, opvang dus, geen geld.

Pieter-Paul Verhaeghe: Minister Homans (N-VA) zal over de brug moeten komen met meer budget voor de integratiecentra

Aangezien de erkenningsgraad echter hoog ligt, zullen veel mensen zodra ze het statuut van vluchteling krijgen, wel op steun van de overheid kunnen rekenen. “Puur budgettair zal het ons inderdaad op korte termijn geld kosten,” geeft Verhaeghe aan. “Maar als we iedere nieuwkomer aan het werk krijgen, dan verdienen we die investering op lange termijn terug.”

Wets onderzocht in opdracht van het Federaal Migratiecentrum hoe vluchtelingen en asielzoekers die tussen 2001 en 2010 in België een asielaanvraag indienden zich vervolgens integreerden op de arbeidsmarkt. Tijd blijkt cruciaal. De integratie verloopt gestaag, maar langzaam. In het onderzoek lezen we:

Hoe langer een persoon in het land verblijft, hoe meer kans hij of zij maakt om werk te vinden en om niet langer van een sociale uitkering afhankelijk te zijn. Meer ‘tijd’ betekent dat asielzoekers (en vluchtelingen) zich beter aan hun nieuwe omgeving en aan de nieuwe omstandigheden kunnen aanpassen.

België is helaas niet de beste leerling van de OESO-klas op vlak van integratie op de arbeidsmarkt. Daar is geen eenduidige oorzaak voor, maar de onderzoekers raden alvast aan om te blijven investeren in integratie, zelfs al tijdens de asielprocedure voor mensen met een grote kans op erkenning als vluchteling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op augustus 27, 2015 door in Migratie, Pieter-Paul Verhaeghe en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: